Apatykář

IMG_20190503_165452Název- Apatykář

Autor- Lucie Hlavinková

Počet stran- 216

Nakladatelství- Motto

Štramberk 1908

František byl syn lékárníka v Praze. Díky osobním problémům se rozhodl utéct někam daleko od otce i lidí. Proto si vybral Štramberk, kde ho nikdo nezná a je tam málo lidí, což pro Františka znamenalo málo pokušení.

František našel práci u starého lékárníka, který z něj byl nadšený. Starému pánovi už moc nesloužilo zdravý a v lékárně se nikdo nechtěl koukat na starého nemocného pána. Hlavně to nesvědčilo obchodu. Starý lékárník viděl ve Františkovy pilného, mladého a moc pěkného muže, takže doufal, že díky němu zase lékárna ožije.

O svých problémech František s nikým nemluvil a doufal, že to zůstane tajemstvím. Proto všem napovídal, že mu lékař doporučil změnu prostředí. Na Štramberku ale bylo ještě něco, co Františka lákalo. Měl totiž jako koníček fosilie a ve Štramberku byla nalezena čelist neandrtálského dítěte, díky které se mělo dokázat, že je člověk z opice.

František pilně pracoval a lidem se snažil vyhýbat co nejvíce. Jenže díky lékárníkovi to moc nešlo a drbům paní lékárníkové už vůbec ne. Díky nim se František dozvěděl, že paní ředitelová od nálezu kosti přichází o každé dítě, které porodí. Lidi v tom vidí prokletí, ale Františkovi se to nechce věřit. A už vůbec se mu nechce do toho míchat. Jenže ačkoliv se to Františkovi líbí nebo ne, začne pomalu pátrat, kde je pravda o smrti malých dětí paní ředitelové.

Může za smrt dětí prokletí? Nebo je pravda úplně někde jinde? A jaké je Františkovo tajemství?

IMG_20190503_165541Apatykář je historický román s lehkou detektivní zápletkou. Knihu napsala autorka Lucie Hlavinková, kterou můžete znát díky knize Sestry Foxovy.

Příběh se odehrává v roce 1908 ve Štramberku a seznamujeme se s Františkem, mladým lékárníkem, který se ve městě ocitl díky svému tajemství. Postupně během čtení se budeme dovídat, proč František utekl tak daleko od Prahy a svého otce. To však není jediné, co se budeme v knize postupně dovídat. Místní pan ředitel má zálibu ve fosiliích a když se našla čelist toho neandrtálského dítěte, tak jeho ženě umírali děti krátce po narození. Jelikož se příběh odehrává v době, kdy je Darwin ještě na mnoha místech považován za blázna a lidé jsou hodně věřící, tak je rodina pana ředitele brána za prokletou kvůli tomu, že si tu čelist vzal domů. Jenže František je trošku více osvícenější na místní poměry a začne pomalu rozplétat, co se v rodině ředitelových děje.

Autorčin styl psaní se mi líbí. Bylo to tak už i u Sester Foxových, které jsem četla. Jenže Apatykář je naprosto něco jiného a je vidět, že si autorka dala s Apatykářem práci, protože do knihy zapojila i místní nářečí. A protože je ta doba i prostředí tak autenticky vykreslená, tak budete mít pocit, jako by jste se přenesly v čase. Co se týče toho místního nářečí, tak se nemusíte bát, že by vám to při čtení dělalo problém. Aspoň já ten problém neměla a užívala si místní prostředí i příběh. Sice jsem se hned na začátku lekla, když jsem na to narazila, ale jazyk je tak nenáročný, že víte co daná osoba chtěla říci. Takže i přesto všechno je kniha čtivá a nenáročná.

Celá kniha je psána jen z pohledu Františka a myslím si, že to má důvod. František má totiž problémy a díky tomu, že je to psáno jen z jeho pohledu, tak více tuto postavu pochopíte. V knize se totiž neřeší jen lékárnictví a fosilie, ale také psychologie, což v té době byla novinka.

Co se týče obálky, tak jsem si zprvu myslela, že ta lahvička tam je kvůli tomu, že se jedná o lékárnictví, ale po pár stránkách vám hned bude jasné, jaký má význam. Kniha je tedy promyšlená do posledního detailu.

Příběhu tedy rozhodně napětí nechybí, protože je tam hodně faktorů, které vás budou napínat od začátku do konce. A samozřejmě je tam nejedno tajemství, které bude odhaleno a které vás překvapí. Takže se při čtení rozhodně nudit nebudete.

Za sebe tedy knihu rozhodně mohu doporučit. Pokud máte rádi historické romány, nejedno tajemství, lehké detektivní pátrání či lékařské prostředí, tak je to kniha přímo pro vás. A já jsem zvědavá, kterou knihou nás autorka překvapí příště.

IMG_20190503_165629Anotace-

Historický román s detektivní zápletkou.

Po studiích a dvouleté praxi v otcově pražské lékárně se František vydal za prací do Štramberka. Tíží ho zdravotní problémy a tajemství, která mu nedají spát. I ve zdánlivě poklidném městečku, kde se chtěl věnovat studiu přírody a zotavit se, však narazí na znepokojivou záhadu. Pronásleduje místní bohatou rodinu kletba, nebo jde o zločin?

Odkaz na cbdb.cz


2 komentáře: „Apatykář

Napsat komentář