Nenechám tě odejít

61421305_678535445908388_7416527931637235712_nNázev- Nenechám tě odejít

Autor- Chevy Stevens

Počet stran- 400

Nakladatelství- Ocelot

U Lindsey a Andrewa to byla láska na plný pohled. Natolik se milovali, že se i brzo vzali a bydleli spolu. Celá její rodina měla radost, že má Lindsey někoho, na koho se může spolehnout, kdo ji ochrání a kdo je tak skvělý člověk. Andrew měl svoji firmu a díky dědictví stálý příjem. Dokonce zaměstnal svého tchána, aby mu pomohl z jeho špatné finanční situace. Všechno vypadalo dokonale.

Štěstí se začalo rozpadat, když slavili své první Vánoce. Lindsey vymyslela perfektní dárek, jenže netušila, že Andrewa to rozčílí. Moc toho o jeho minulosti nevěděla a nevědomky otevřela staré rány. Všechno si poté vyříkaly a Lindsey si říkala, jakého má skvělého muže a jak krásné je usmiřování. V tu chvíli netušila, že to byl jenom začátek.

Vše začalo pomalu a nevinně. Lindsey pracovala v železářství a Andrew jí to rozmlouval, protože si myslel, že ji tam nic dobrého nečeká. Peněz mají dost a ona by se mohla věnovat nějakému koníčku. Jenže jeho důvod byla žárlivost a chtěl ji mít doma pod dohledem. A ačkoliv Andrew nepil, tak se začal vracet z práce v náladě a dělal Lindsey scény. Začal pít čím dál víc a žárlit o to víc. Dokonce jí kontroloval tachometr a pak do ní dorážel kde byla.

Lindsey měla čím dál větší strach, a to nejen o sebe ale také o svoji dceru, kterou se před tím snažila chránit. Věděla, že by Sophii nikdy neublížil, ale také věděla, že by jejich dceru mohl použít proti ní. Už jednou jí udělal naschvál, kterým jí vyděsil k smrti a před lidmi z ní udělal blázna.

Když začalo být Andrewovo chování i násilnické, rozhodla se Lindsey jednat. Jenže co když jedno rozhodnutí vyvolá něco velkého? Bude mít někdy Lindsey se Sophií klid? Nebo budou žít ve věčném strachu?

61861058_369955263628869_5046847745466302464_nNovinka Nenechám tě odejít je psychologický thriller z nakladatelství Ocelot. Autorku už můžete znát například díky knize Pořád se dívá. Já její předešlé knihy ještě nečetla, takže toto bylo moje první setkání s autorkou. A jak dopadlo?

Za mě je to prvotřídní a neskutečně napínavý thriller. Hlavní hrdinkou je Lindsey, která skončila v manželství, ze kterého se stala past. Ačkoliv se oba hodně milovali, tak Andrew začal být hodně majetnický a postupem času i násilnický. A protože Linsey nechtěla, aby v tom její dcera musela vyrůstat, a i pro ni samotnou to bylo už moc nebezpečné, rozhodla se utéct.

V knize je jedna myšlenka, na které se příběh zakládá. Motýlí efekt. Když se něco stane, nebo někdo učiní nějaké malé rozhodnutí, může se to rozvinout v něco velkého díky čemuž se to dotkne více lidí. Nebo jak je psáno v knize, „myšlenka, že i něco tak malého jako třepetání motýlích křídel může na druhém konci světa vyvolat tajfun“. Lindsey totiž učiní rozhodnutí, které vyvolá něco velkého.

Příběh je psaný tím stylem, že co kapitola, to jiný časový úsek. Takže například první kapitola začíná v roce 2005 těsně před útěkem, kdy jsou na dovolené a Andrew se pomstí Lindsey za nevědomky lehký dotyk číšníka opravdu hnusným způsobem. V další kapitole se ocitáme v roce 2016, kdy Lindsey a Sophie žijí samy, protože Andrew je ve vězení za jeden čin, co spáchal. Avšak se brzo dozvídají, že mu trest vyprchal a Lindsey se začnou dít divné věci a ona má zlé tušení, že za tím stojí její bývalý manžel. A pak je kapitola z roku 1997 kdy se Lindsey a Andrew poznali. Co kapitola to jiná doba a my můžeme sledovat jak jejich vývoj ve vztahu, tak můžeme i více pochopit některé činy a jejich následky.

Díky tomu střídání času, kdy se děj odehrává je kniha mnohem napínavější. A poté trošku dál až se ten příběh sjednotí se nebudou střídat časové úseky, ale pohled Lindsey a Sophie, protože každá tu danou situaci bude vnímat trošku jinak. Sophie totiž byla ještě dítě, když od otce utekly. A jelikož jí Lindsey před situací doma chránila, tak Sophie měla trošku jiný pohled na otce. A to i přesto, že jí to Lindsey skoro vše řekla, co se doma dělo. Takže to celé taky trochu zamíchá kartami.

Nenechám tě odejít je bichlička o 400 stranách. A však nemusíte se bát, že byste s knihou strávili více času, než je nutno. Autorčin styl je totiž nenáročný, takže se kniha čte sama. ale tomu napomáhá také to stupňující napětí, která vás nutí číst dál, dokud nezjistíte, kdo stojí za tím vším. Můj názor na pachatele se pořád měnil, a nakonec jsem to stejně neuhádla. Díky některým situacím si s vámi autorka bude hrát až do samého konce.

Co se týče tématu knihy, tak autorka si vybrala domácí násilí. Podle mě, je tam vykreslená ta situace dokonale. Muž, kterého mají všichni za svatouška. Žena, která se začne více stranit přátelům a rodině. Na oko šťastná, protože má strach, aby manžel neublížil jí nebo její dceři. Je tam jasně vidět, že vyjít z takového vztahu není jednoduché a bohužel se toto děje dnes a denně.

Chování Sophie se může možná zdát nepředstavitelné. Ale pokud budete celému příběhu věnovat pozornost od začátku do konce, tak to zase nic tak zvláštního není. Nechci upřesňovat o co se jedná, abych náhodou něco nevyzradila.

Za sebe knihu určitě doporučuji. Je to pořádný a promyšlený příběh. Je to hodně napínavé od začátku do konce. Já hltala stránku za stránkou a knihu jsem měla přečtenou za pouhé dva dny, což se mi u takových bichliček normálně nestává. A ještě malý dodatek. Strašně se mi líbí obálka, hlavně na zadní straně.

Takže určitě neváhejte jako já. Mě bohatě stačila anotace abych se na knihu těšila. A jsem moc zvědavá, s kterou knihou toto nové nakladatelství přijde příště.

61837020_339663563364584_2433325584248471552_nAnotace-

Před jedenácti lety uprchla Lindsey s dcerou Sophií před svým násilnickým manželem, který se ji pokusil zabít. Našla si nový domov, začala s podnikáním a snažila se odstřihnout od svého starého života. Myslela si, že unikla temné minulosti a že je v bezpečí. Po jedenácti letech je však exmanžel Andrew propuštěn z vězení a Lindsey se začínají dít strašidelné věci. Někdo se jí vkrade do domu, pokusí se otrávit psa a napadne jejího přítele. Andrew tvrdí, že to není on. Že se změnil. Může mu věřit? Nebo za útoky stojí někdo, kdo je Lindsey blíž než si sama myslí? A jak se může drobná lest, kterou Lindsey před lety provedla, změnit v její největší noční můru? Psychologický román Nikdy mě neopustíš popisuje rodinné drama založené na efektu motýlích křídel. Kniha zachycuje majetnickou lásku, která se jednoho dne vymkne kontrole. Román plný napětí s nečekanou zápletkou od kanadské autorky Chevy Stevens, která napsala řadu úspěšných thrillerů oceněných mezinárodními cenami. 

Za tuto skvělou novinku děkuji eshopu Megaknihy. To už je druhá novinka, kterou jsem díky vám objevila a která mě bavila. 🙂

Pokud vás kniha zaujala, naleznete ji zde.


Napsat komentář